Angajatorii trebuie să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme, printre care reducerea ritmului activităților fizice și asigurarea a doi-patru litri de apă, în caz contrar putând fi amendați cu până la 2.500 de lei, potrivit Inspecției Muncii, informează Mediafax.
În urma avertizărilor de caniculă și disconfort termic, Inspecția Muncii (IM) va face controale pentru a stabili dacă angajatorii respectă măsurile ce trebuie aplicate pentru protecția angajaților.
Inspecția Muncii a precizat, într-un comunicat de presă transmis, marți, agenției Mediafax, că angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, respectiv: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte doi-patru litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri.
„Controalele inspectorilor de muncă vor viza sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfășoară activități ce necesită efort fizic deosebit, caz în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate eșalona ziua de lucru pe două perioade. Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților pot stabili alte măsuri, cum ar fi reducerea programului de lucru sau eșalonarea pe doua perioade a zilei de lucru”, potrivit Inspecției Muncii.
Totodată, Inspecția Muncii a precizat că pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărirea depistării precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiata unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.
Angajatori care nu respectă aceste prevederi legale pot fi sancționați cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei.
Inspecția Muncă va monitoriza modul în care inspectoratele teritoriale de muncă verifică respectarea de către angajatori a prevederilor OUG 99/2000.
Meteorologii au emis o atenționare cod galben de caniculă pentru toată țara, valabilă de miercuri până vineri, când temperaturile vor ajunge până la 37 de grade în sud și sud-est, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 în mai multe zone.